Resultat vannprøver juli 2017

Øyangen som drikkevann.

Det er foretatt analyse av vannkvaliteten i Øyangen ved å analysere 4 prøver tatt i juli 2017: nord, syd, øst og vest

Mikrobiologisk og kjemisk undersøkelse.

Vannet er undersøkt for evt. forekomst av tarmbakterier (E.coli, Intestinale enterokokker og Clostridium perfringens). I tillegg undersøkes for generell mikrobiologisk kvalitet med koliforme bakterier og kimtall. Koliforme bakterier er hovedsakelig tarmbakterier fra mennesker eller varmblodige dyr. Funn av koliforme bakterier er tegn på at vannet kan være forurenset med avføring.  Kimtall er det totale antall levende bakterier og sopp (mugg og gjær) som påvises i drikkevannet. En veiledende verdi for bra drikkevann er et kimtall på mindre enn 100 pr. ml. Drikkevannet kan være brukbart selv om kimtallet er over 100 pr. ml. Høyt kimtall kan oppstå ved tilsig av overflatevann («flomvann»), og er ofte kombinert med høyt innhold av organisk materiale. Ved den kjemiske undersøkelsen sjekkes pH, farge, turbiditet (grums), ledningsevne (oppløste ioner, korrosivitet) og ammonium (anaerob omsetning og/eller kloakk/gjødsel).

Vannprøvene er analysert av VestfoldLAB og se deres kommentarer i siste kolonne grenseverdier/anbefalinger.

Til info er folkehelseinstituttets Vannforsyningens ABC å finne her

https://www.fhi.no/globalassets/dokumenterfiler/tema/drikkevann/vannforsyningens-abc-kap-b-vannkvalitet-pdf.pdf

Analysevurdering 2017:

Prøve 4, Jonsetangen, var ikke egnet til drikkevann uten vannbehandling. Det var forøvrig Clostridium perfringens i alle prøvene, noe som også kan indikere at parasitter kan finnes i vannet. Det var veldig lav ledningsevne, noe som kan tyde på tilstedeværelse av overflatevann.

VestfoldLAB kan ikke si om vannet er trygt å drikke, da dette avhenger av inntaksdybde, strømninger, temperatursjikt, nedbør, forurensning i nedslagsfeltet osv. Vannet slik det var i prøvetakingsøyeblikket var forsåvidt omfattet av en viss risiko pga parasittfare.

Det anbefales å installere UV-anlegg for vannrensing eller koke det før det drikkes, da det ikke er tatt høyde for årstidsvariasjonene.

201710-bilde1

201710-bilde2

M) Prøvene er målt ved 24±1 °C. pH <4 og >10 rapporteres ikke akkreditert.

L) Målt ved romtemperatur. Korreksjon med utstyr for automatisk ì temperaturkompensasjon. Måletemperatur er lagret med rådata.

I) Det var gått mellom 12 og 24 timer fra prøvetaking til analysestart.

&)Faglig vurdering

V)Drikkevannsforskriften

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s