Vannprøver 2015/2016

Øyangen som drikkevann.

Det er foretatt analyse av vannkvaliteten i Øyangen ved to anledninger for å få med evt. sesongsvingninger.

Hvor og når er prøvene tatt.

  • November 2015 ble det tatt vannprøve nord (Hygen) og syd i Øyangen.
  • I Juni 2016 ble det tatt vannprøve øst (østsiden av innløpet til Krakavika) og vest (ut for Jonsetangen) i Øyangen.

Mikrobiologisk og kjemisk undersøkelse.

Vannet er undersøkt for evt. forekomst av tarmbakterier (E.coli, Intestinale enterokokker og Clostridium perfringens). I tillegg undersøkes for generell mikrobiologisk kvalitet med koliforme bakterier og kimtall. Koliforme bakterier er hovedsakelig tarmbakterier fra mennesker eller varmblodige dyr. Funn av koliforme bakterier er tegn på at vannet kan være forurenset med avføring.  Kimtall er det totale antall levende bakterier og sopp (mugg og gjær) som påvises i drikkevannet. En veiledende verdi for bra drikkevann er et kimtall på mindre enn 100 pr. ml. Drikkevannet kan være brukbart selv om kimtallet er over 100 pr. ml. Høyt kimtall kan oppstå ved tilsig av overflatevann («flomvann»), og er ofte kombinert med høyt innhold av organisk materiale. Ved den kjemiske undersøkelsen sjekkes pH, farge, turbiditet (grums), ledningsevne (oppløste ioner, korrosivitet) og ammonium (anaerob omsetning og/eller kloakk/gjødsel).

Vannprøvene er analysert av VestfoldLAB og resultatet er som følger:

Analysevurdering november 2015:

Prøvene viste en del farge, og for den ene var kimtallet litt høyt. Dette er antagelig normalvariasjoner som følge av kuldesirkulasjon. Vannet tilfredsstiller ikke drikkevannsforskriften, men fargen vil i all hovedsak kun utgjøre en risiko ved klorering av vannet, ved dannelse av trihalometaner. Derfor er dette ikke av helsemessig betydning i ubehandlet vann. Forholdet kan likevel bidra til oppvekst i ledninger ved lengere tids henstand. Forholdet vil kunne endres med årstid.

Det er ikke påvist forhold som tilsier at vannet er uegnet til drikkevann.

Nord-syd

Analysevurdering juni 2016:

De to prøvene må vurderes å være identiske, og var av tilfredsstillende kvalitet.

ost-vest

I ) Det var gått mellom 12 og 24 timer fra prøvetaking til analysestart.
M) Prøvene er målt ved 24±1 °C
L ) Målt ved romtemperatur. Korreksjon med utstyr for automatisk ì temperaturkompensasjon.
V )Drikkevannsforskriften

Til info er folkehelseinstituttets Vannforsyningens ABC å finne her http://www.fhi.no/dav/5a9fe76e4e.pdf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s