Regler for bruk av motor i Øyangen

Motorisert ferdsel er i utgangspunktet ikke lov i Nordmarka, men det er gjort unntak for visse typer bruk i Øyangen. I §2,1 i ”forskrift til lov om motorisert ferdsel i utmark og vassdrag, Ringerike kommune”, står følgende:

”I Øyangen er det tillatt å bruke båt med forbreningsmotor til nødvendig person- og varetransport direkte mellom parkeringsplass og hytter på nordøstsiden av vannet, dvs mellom Østerdamsvik og Pintangvik. Det samme gjelder for hytter på øyene. Det kan da kun benyttes 4-taktsmotor av inntil 5hk styrke.”

Siden dette er et unntak fra den generelle regelen om ingen motorisert ferdsel så hvis reglene «tøyes» kan resultatet fort bli at det blir forbudt med all bruk av forbrenningsmotor.

Det er derfor viktig at alle overholder regelen om at forbrenningsmotor kun brukes til nødvendig person- og varetransport og kun til de hyttene det gjelder. Dette er en svært nyttig og nødvendig rett, og vi ønsker ikke at forskriften skal endres. Dette betyr at det er veldig viktig at forbrenningsmotor IKKE  brukes til andre aktiviteter som fisking, bading, turkjøring og lignende. Vi er alle interessert i at Øyangen skal være et sted der folk kan nyte fred og stillhet.

 Bakgrunn for at det er lov med forbrenningsmotor i Øyangen:

Motorisert ferdsel på vannene i Nordmarka er i utgangspunktet ikke tillatt. Imidlertid er det slik en del hytter ikke har praktisk tilgang fra vei, men er avhengig av båttransport over vann. Derfor ble det i revisjon av ”forskrift til lov om motorisert ferdsel i utmark og vassdrag, Ringerike kommune” i 2001 åpnet for bruk av elektrisk motor på båter, bl.a. på Øyangen. Det viste seg imidlertid at elektriske motorer ikke fungerte godt nok til å gi trygg transport over Øyangen. Det ble derfor i 2002 gitt generell dispensasjon for bruk av båt med forbrenningsmotor ved transport mellom parkeringsplass og hytte for de som har hytte på nordsiden av vannet og på øyene. Dispensasjonen ble senere fornyet.

Denne ordningen viste seg vellykket. I juni 2007 ble ovenstående tilføyelse tatt inn i forskriften.

Regnbue over Jonsetangen 24.7.2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s