Hyttebok fra krigsåret 1940 (utdrag)

Dette var et kort utdrag fra en gammel hyttebok som ble skrevet de første ukene under krigen 1940.

Søndag 4. sept 1939

Hytta er under tak, vinduene satt inn og ovnen på kjøkkenet er på plass. Nå mangler det bare lemmer foran vinduene og ny varadør, dette får vi til sommeren. Takstein skal vi også legge på til neste sommer.

Vi har hugget ved som ligger klar i vedskjulet og ved peisen til vi kommer igjen neste gang. Vi tok 4 ørreter på garn. ca 1 mark pr stk siste natt.

Fredag 2 oktober 1939.

Kom i dag, harejakt. Satte 4 garn og tok 3 sik, 3 abbor og en ørret på ca 2 merker.

Søndag 4 oktober 1939.

Ble en hare og en orrfugel. Ikke mye å skryte av. Snø i luften og 2 grader.

Lørdag 5 des 1939.

Gikk på ski opp i dag tidlig for å se til hytta. Kokte kaffe. Dårlig is, ca 15 cm ved land, 20 cm snø. Dette blir den siste turen i år.

Torsdag 11 april 1940

Ruth kom hjem å fortalte at tyskerne var på vei. Hun hadde fått beskjed om å stenge stasjonen på Kistefoss. Så mange store bombefly over oss. Hørte senere på dagen at tyskerne hadde bombet Hvalsmoen.

Pakket i all hast, tok med en del mat og klær. Vi hadde bestemt oss for å flykte opp på skauen. Var fremme ved halv åtte-tiden om kvelden. Dårlig skiføre. Fyrte opp i ovnen og kokte kaffe. Så at det hadde vært folk utenfor hytta da vi kom, flere skispor – tydet på at noen vært der for et par dager siden. Vi var redde.

Fredag 12 april 1940

Gråvær og sludd. 2 grader. Måkte snø av taket. Hørte skudd fra bygda flere ganger og dagen. Så folk gå på ski fra Jonsetangen mot Østerdam.

Lørdag 13 april 1940

Tåke og -1 grad. Hører fortsatt skudd fra bygda. Vondt og ikke vite noe. Er redd for slektningene i Hønefoss og på Jevnaker.

Søndag 14. april.


Norsk Rikskringkastning «Folkemottager Batteri»

Ingen ting å høre på radioen. Så etter hvert at det røyk fra ei hytte på den andre sida, så dette betydde vel at det var flere folk på skaugen som hadde evakuert fra Hønefoss og Jevnaker. På ettermiddagen så vi folk på isen på vei over mot oss. Ble nyskjerige på hvem dette kan være. Var redd for at dette var tyskere, men de svingte av mot Sørensenhytta. Ved syvtiden kom et stort tysk fly i lav høyde over Øyangen, det svingte mot Fiskebu og ble borte, så nesten ut som det datt ned i åsen. Ved åtte-tiden banket det på døra, vi ble redde. Det var Ågot. Hun og familien hadde gått på ski fra Jevnaker. Hun fortalte at tyskerne hadde tatt Hønefoss og var på vei mot Jevnaker.

Mandag 15 april 1940.

Johan og Alf bestemte seg for å gå mot Fiskebu for å se etter flyet vi hadde sett. Ved tretiden kom familien opp fra Hønefoss. De hadde gått skauleis fra Hønefoss til Ringkollen. De hadde sett tyske soldater ved Sætrang der det var mye skyting. De hadde også sett flere hus som sto i brann. Johan og Alf kom tilbake på hytta sent på kvelden. Begynte å bli redde for dem. De hadde med seg deler fra flyvraket som hadde styrtet ved Rughaug. Hadde møtt flere folk, men ikke tyskere. Hadde sett blodspor i snøen. De hadde blitt fortalt at krigen var et faktum, ryktene sier at konge og regjering hadde flyktet fra landet. Hørte fortsatt ikke noe på radioen. Nå er vi 11 personer med smått og stort, vi begynte å få lite mat.

Onsdag 17 april.

Gråvær og snø. Forsøkte å pilke for å skaffe noe mat. 20 abbor. Alf gikk til Mosjøen. Kom tilbake til hytta ved 5-tiden. Hadde vært på «Samhold» (feriehjemmet for Glassverket). Var mye folk på hyttene ved Mosjøen. Ryktene sa at tyske styrker hadde nådd Mosmoen på vei mot Jevnaker. Birger ville gå ned til bygda for å hente mat, fikk ikke lov. Bakte 3 brød.

Fredag 19 april

Snødde i natt. Johan og gutta gikk til Fagervannet for å pilke. Kom hjem med 12 pene røyer, og en ørret på ca 2 merker. Lite poteter igjen. Mange tyske fly over Øyangen på vei nordover.

Lørdag 20 april 1940

Banket på døra ved 2 tiden i natt – utenfor sto det 12 norske soldater – var våte, slitne og sultne. Fortale at de hadde vært i kamper med tyske soldater ved Smeden. Hadde fått beskjed om å evakuere. Hadde gått opp gamlebakka til Ringkollstua, der de hadde stjålet litt mat og noen par ski for å komme seg videre. Hadde med seg et maskingevær på en skikjelke. Fyrte opp i peisen. Kokte suppe på noe av det vi hadde igjen av av mat. En av soldaten fikk beskjed om å stå vakt utenfor.

Hytta var full av folk ca 25 personer, hvorav 10 lå i annekset. Ble en kort og urolig natt – sov dårlig.

Søndag 21 april

Soldaten sov nesten hele dagen. Delte det vi hadde igjen av mat. Skulle gå videre mot Lunner. Måtte ned til bygda for å skaffe mat. Har litt poteter igjen hjemme. Johan, Alf og Birger bestemte seg for å gå til bygda for å hente mat. Sol i dag.

Gutta kom alene oppat fra bygda – Johan ble igjen hjemme, hadde fått beskjed om å møte på arbeid. Var stille i bygda. Alle husa i Haug og Åsbygda var brent ned, et av de få husa som fortsatt sto, var huset til mora mi – Blåstua i Håkonstugata. Hun hadde hørt at mange hadde blitt drept, både norske og tyske. På Jevnaker var det tyske soldater over alt.

Hadde med noe mat, poteter, 1/2 spekeskinke, noe glass med kjøttkaker og et par bokser hermetikk og en flaske brennevin. Fra mor mi fikk de med et par brød og et glass syltetøy. Alle butikkene i bygda var tomme for mat. Hadde snakka med Hansen i Koprativen om hva som hadde skjedd.

Onsdag 24 april

Gråvær og snø. Pilka og fikk 30 abbor. Stekte alle. Hørte motordur fra Jonsetangen. Trodde kanskje at det var tyske soldater som kom.

Torsdag 25 april

Bestemte oss for å reise ned igjen. Gjemte resten av maten samt begge børsene (jaktrifla og hagla). Vaske hytta og bar inn ved.

Lørdag 11 mai 1940 (Pinsen)

Isen har enda ikke gått. Måtte gå rundt. Har vært innbrudd på hytta. Døra bryti opp. Maten som var gjemt i kjelleren var borte. Ingen ting annet var rørt. Reparerte døra. Ivarson kom over, hadde også vært innbrudd hos dem også.

Mandag 13 mai

Vaska hytta og bar inn ved. Tok 15 abbor på pilk. Dårlig is. Hører orrhanan på Geitøya. Gikk hjem ved syvtiden. Mørkt når vi kommer hjem.

Fredag 24 mai 1940

Isen har gått – gikk 21/22 mai. Regnvær og grått. Rodde fra Hygen til hytta. Kaldt å komme inn – fyrte opp i både peis og ovn. Kokte kaffe. Satte 4 garn, Sørensentangen, Geitøya, ved den «stor grana» og på Ivarsontangen.

Lørdag 25 mai.

Tok opp garna og renska fisken – 4 sik, 3 ørret og 7 abbor. Stekt sik til frokost, resten til middag.
Kom 3 norske soldater å spurte om veien til Spålen. Fikk kaffe. Birger og Bjørg fulgte dem til Ugla. Sa ikke noe om hva de skulle der. Hørte på radio fra London – krig i hele Europa.
Må olje båten i helga. Når er denne krigen over ? Føler oss trygge her på hytta. Så linerla i dag.

Søndag 26 mai 1940.

Mange tyske bombefly lavt over Øyangen retning nordover. Gjør oss klar for å reise hjem.

Fredag 21 juni 1940.

Gikk opp bakka fra Åsbygda, Gjørudsmarka, Skøgstadbrenna og ned ved Nysetra og til båtplassen ved Hygen. Mye vann i båten. Blåbæra blomstrer alt. Rodde innom Gundvald – fikk kaffe.

Satte 4 garn – 10 pene siker, 6 abbor og 2 pene ørreter, en på nesten 3 merker. Nok til middag i morgen.

Gikk til Spålen. Kanskje det var noen på Spålssetra, trengte melk. Traff Olga som gjorde i stand setra for sommern. Dyra kommer ikke før til uka. Får opp bare 7 kuer og en kalv sa hun, resten ble drept av tyskera i april, noen tok de også med seg. Hun fortale at det lå mange norske soldater på Finnstad og på Finnerud. De hadde også vært der for å få melk.
Uglasetra sto tom, bruker å være folk og fe der på denne tiden, kommer kanskje senere i sommer.

Forsøker å sette noen poteter bak hytta. Ei bøtte med småpoteter som vi hadde med opp i pinsen.

Søndag 23 juni – St. Hansaften.

Er frista til å henge opp flagget, men tør ikke, det er stadig tyske fly over Øyangen.

Mora mi kommer i dag, skal hente henne ved Hygen ved 3-tiden. Johan skal reise samtidig.
Hun hadde med mye mat, en sekk med 10 kg mel som hun hadde fått av Henrik Engen. Litt sukker, kaffe og gjær, en spekepølse og ett par kilo med spekesild og et stort stykke med salt flesk.

Med mye folk – går det også mye mat – vi var 8 til middag i dag med smått og stort. Gutta er alltid sultne og spiser mye.

Ikke den store St. Hans feiringa i år.

Tirsdag 25 juni.

Sol og varmt – hørte for første gang gjøken i år. Hugg 2 tørrgraner til ved i Uglekastet.

Fredag 2 august 1940

Lenge siden vi har vært på hytta, hatt mye å gjøre hjemme. Har satt poteter, grønsaker, turnips og kjøpt 2 grisunger. Den ene grisen har vi i Åsbygda og den andre har vi hjemme. Nabokona Anna skal fore grisen når vi vi er borte. Stadig et svare strev for å skaffe mat til en stor familie. Rasjoneringskort på alt.

Ser i kikkerten at det ligger folk i telt på Geitøyspissen

Skal legge takstein på hytta i sommer. Steinen ble kjørt opp sist sommer. Så er det bærtid – multer, blåbær og bringebær.

Lørdag 3 august.

Johan har begynt å legge takstein på hytta, får hjelp av Andreas. Jeg og jentene skal ut å se etter bær. Bruker å være mye bringebær i Uglekastet. Lite multekart på «melkemyra» – tegner til å bli et dårlig multeår. 10 sik og en ørret i garna i dag.

Bjørg og Ruth gikk til Uglasetra for å kjøpe melk. Fikk bare 2 liter. «Verkefolka» hadde alt vært der. Vi får prøve Steinbusetra i morgen.

Søndag 4 august.

Fant 6 l bringebær og ca 2 kg multer i går. Skal på Geitøya for å se om det noe blåbær i dag.
Ingrid og Gundvald kom på besøk. To fisketomme garn, 3 sik og en abbor i det ene og 6 abbor i det andre.

Johan og Andreas ble nesten ferdig på den ene siden av taket i går. Må ha mer stein, mangler litt.

Nesten 10 l blåbær i dag. Rodde til Pintangen og gikk inn til setra. Traff folk som plukka multer og blåbær. Fortalt at det var mye bær langs og nedenfor Spålsveien. Fikk kjøpt et spann med melk, litt smør, og litt rømme. Fisk til middag.

Tirsdag 6 august 1940

I går plukka vi ca 4 l med bringebær, ei bøtte med blåbær og ca 3 kg multer. Har ikke mer sukker igjen. 6 sik, 8 abbor, 3 ørreter og ei røye på garna i dag. Taket på hytta er ferdig så langt, mangler noen stein. Johan går til bygda i morgen for å se om han får tak i det som mangler. Mangler også mat.

Kom to karer som spurte om vi kunne ro dem over til Jonsetangen. Så slitne ut og redde ut, fortalte at de hadde gått fra Oslo, men du sa ikke hvor den skulle. Spurte om vi hadde sett noen «ukjente» her inne, Alf rodde dem over og fikk 2 kroner.

Fredag 9 august 1940.

Sol og varmt. Øyangen ligger blank og fin. Drikker kaffe. Skal ut å ta opp garn.

Hører skuddsalver ! Ivarson kom innom, hadde hørt at det hadde vært noen sabotører i Hønefoss, sprengt et eller annet. Videre fortalte han at tyske soldater hadde vært på Ringkollstua i går. Hadde kjørt Gamlebakka med to stridsvogner og en liten lastebil. Nå har vi vel snart tyskerene her inne også. Ørreten vaker utenfor hytta.

Søndag 11 august.

Mor kom opp i dag. Hun hadde fått tak i 3 kg sukker og tobakk til kara. Hørte korpen inne ved Ugla og så fiskeørna over Øyangen. Vasker hytta og bærer inn ved.

Onsdag 18 september.

Skal plukke tyttebær. Skal inn til Dagmarputten i dag. Så en stor elgokse i snauhøgget ned mot Spålen. Else kom på besøk. Stekte vaffel. Tyske soldater var sett på Jonsetangen. Ole Hagen hadde fortalt dette, hadde sett de badet. Lite fisk i dag – bare 9 abbor. 15 l tyttebær, godt å ha til vinteren. Skal hugge ved for vinteren, har lite igjen. Lite poteter av det vi satte i sommer, ble bare et par bøtter med småpoteter, tar de med hjem.

Johan og gutta vil gå på jakt i morgen. Har sett en del haramøkk på Uglevolden.

Torsdag 19 sept 1940

Regn og tåke, bare 6 garder. Kokte 2 kopper kaffe av det lille vi har igjen. Ingen hare. Sett et rådyr ved Mosjøen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s