Ringkolltoppen, 701,2 meter over havet

Ringkolltoppen er en av fem topper over 700 meter i Nordmarka. Det er en sikteskive på toppen som viser hvilke fjell du ser i det fjerne. Den er satt opp av Hønefoss og Omegns Turistforening i 1908 og er et klenodium i seg selv.

Hytta på Rinkolltoppen.

Når en først snakker om Ringkolltoppen så kommer en ikke unna den legendariske flymaskinen som en gang sto plassert på toppen. Luftforsvaret inngikk i 1949 en kontrakt med Olaf Borlaug fra Haugsbygd om leie av et mål tomt på toppen av Ringkollen. Formålet var å oppføre en fixstasjon eller peilestasjon. Denne ble oppført, men ikke bare den. Borlaug oppdaget at de også hadde oppført en hytte i tillegg til tårnet. Hytta var bygget ulovlig og utenfor det leide området. Etter hvert ble hytte leid bort til en gruppe veteraner fra den nylige nedlagte 337 skvadronen som hadde operert Vampirjagere fra Værnes. Ved avviklingen overtok pilotene skvadronssjefens flymaskin, og ved hjelp av Ingeniørregimentet på Hvalsmoen ble den fraktet opp på  Ringkolltoppen i 1959. Her skulle den være en markering av veteranenes feriehytte. Vampirjageren var en enseters jagerbomber produsert av Havilland og innkjøpt av Luftforsvaret i 1948.

Hytta på Ringkolltoppen med flyet forran.
Maskinen kom etter hvert opp på en sokkel, hvor den raskt tiltrakk seg oppmerksomhet og bråket lot ikke vente på seg. Flere av landets aviser trykket en rekke kritiske artikler. Etter  hvert begynte folk å ramponere jageren, og den ble mer eller mindre en skraphaug der den sto. I 1964 hadde saken gått langt nok og restene ble fraktet ned til bygda og videre til Hvalsmoen

Kilde:
– Med Hønefoss i sentrum av Jan Helge Østlund
– By- og bygdeleksikon av Per Otto Borgen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s